22 Eylül 2011 Perşembe

Serin sabaha güzelleme: Lale Plak, Edison, Melbookstore, Giubbe Rosse

Tabi bir de sabahları var çarşıların. Her çarşının bir sabahı, her şehrin kendini yeniden hatırlatan bir güzelliği, inceliği var. Ağırlığıyla aynı anda var yani. Bu yüzden çekici zaten çok zaman. İstiklal Caddesi de bugün serin bir sabaha uyandı. Öyle de gidecek gibi.

Sonbaharın inceliğini, şehrin de sonbaharla beraber biraz daha inceleceğini en çok sevdiğimiz mekanlar üzerinden anlarız. Okumaktan zevk aldığım tüm yazar çizerlerde, arkadaşlarımın maillerinde, mektuplarında aynı incelmeyi, aynı sabah umudunu görüyorum böyle vakitlerde. Ellerinde kahveleri, masalarında gazeteleriyle, çevrelerindekilerle dar zamana sıkışmayan sohbetleriyle kendilerine ayırabildikleri bir vakti yaşıyorlarsa eğer o anda, çoğunda aynı sabah güzelliğini hissedebiliyorum.

Serez çarşısında da var bence aynı sabah kokusu, Floransa'da da, Beyoğlu'nda da. Bunu, Beyoğlu'nda en çok hatırlatan mekanlardan birisi- belki caddenin kaç mevsimine yıllardır eşlik eden eski bir dükkan olması sebebiyle de-Lale Plak. Galata Kulesi'ne inen yolun başlangıcında, solda, size bir inanç aşılar hemen. Kesin orada bulursunuz; ne aradığınızı bilmiyorum ama bence bulursunuz; hiç olmadı sorarsınız, nerede bulacağınıza dair bir umutla oradan ayrılırsınız. Her halukarda orada bir şey bulursunuz; hele serin bir sabahsa, uzun sabah yürüyüşleri  inceden inceye iyi gelmeye başlamışsa, tamam, bulmamak için sebep yok.

                                       
                                         (fot. Zekeriya S. Şen)
                                       

Floransa'da ise bunu en çok, kahve içmek ve okumak için bütün günü geçirebileceğiniz kitapçılarda hissedersiniz. Edison ve Melbookstore...Tabi Floransa fütürist hareketinin baş aktörlerinin zamanında mesken tuttuğu Café Giubbe Rosse de var; orası benim akşamüstlerime eşlik etti daha çok; akşamı güzel karşılamama yardım etti. The Guardian, dünyanın çeşitli ülkelerindeki iyi kitapçıları anlatan ve Floransa'daki Edison Bookstore'un da dahil olduğu bir travel tip yayınladı birkaç ay önce. Onların arasında da eminim bize güzel gelecek, bulundukları şehri incelten, mevsimleri güzel getiren daha ne kitapçılar, plakçılar ve kahveler vardır...Görmek umuduyla!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder